Moj biznis - kafić
Moj biznis - kafić
Najveći broj ljudi koji ikad počne da razmišlja o pokretanju
sopstvenog biznisa prvo pomisli na otvaranje kafića, brze hrane ili nekog
sličnog ugostiteljskog objekta. Na svakom ćošku već postoji po jedan kafić, ali
da, vaša ideja može biti vrlo uspešna ako nađete nešto po čemu ćete biti
kvalitetniji, zanimljiviji, bolji.
Koliko
zapravo sve to košta?
Ulaganja umeju biti vrlo velika, a isto tako možete proći i vrlo jeftino. Najpre, da razjasnimo, pola uspeha je dobar lokal, odnosno, dobra lokacija, po mogućstvu što veći unutrašnji prostor i mogućnost otvaranje bašte.
Pored lokala, koji može biti i u zakupu (iznajmljen) potreban vam je inventar ( stolovi, stolice, šank, kasa, ozvučenje, računar ), koji ume da košta od 2500-3000eur pa čak i do 15000eur ako je lokal veći.
Pored svega toga, vas kafić košta i na mesečnom nivou, ako je lokal u zakupu, pored toga komunalije, struja, voda i naravno porezi. Svaki vaš radnik, pored plate koju dobija mora biti osiguran zdravstveno, prijavljen u PIO fondu i da se na njegovu platu plaća porez. Mesečni porez kafiča zavisi od vašeg mesešnog prometa.
Ulaganja umeju biti vrlo velika, a isto tako možete proći i vrlo jeftino. Najpre, da razjasnimo, pola uspeha je dobar lokal, odnosno, dobra lokacija, po mogućstvu što veći unutrašnji prostor i mogućnost otvaranje bašte.
Pored lokala, koji može biti i u zakupu (iznajmljen) potreban vam je inventar ( stolovi, stolice, šank, kasa, ozvučenje, računar ), koji ume da košta od 2500-3000eur pa čak i do 15000eur ako je lokal veći.
Pored svega toga, vas kafić košta i na mesečnom nivou, ako je lokal u zakupu, pored toga komunalije, struja, voda i naravno porezi. Svaki vaš radnik, pored plate koju dobija mora biti osiguran zdravstveno, prijavljen u PIO fondu i da se na njegovu platu plaća porez. Mesečni porez kafiča zavisi od vašeg mesešnog prometa.
Nabavka potrošne robe?
Postoje mnogi načini da dođete do potrošne robe (pića, sokova, voća za sokove, kafe itd.) ukoliko tek počinjete, vrlo teško će te sa samim firmama potpisati ugovre, već postoje manje firem dobavljača, koji će za određen procenat nabavljati i dovoziti ono što vam je ppotrebno.
Zaposleni
Onoliko koliko oni zavise od Vas, isto toliko i Vi sami zavisite od njih, Ukoliko imate dobre radnike, to je pola uspeha. Ako niste upućeni u funkcionsanje celog ovog kruga, najbolje je da nađete menadžera sa iskustvom, koji će za Vas voditi posao, naravno, bilo bi poželjno da van plate on ima i procenat, jer je to uvek podsticaj na bolji i kvalitetniji rad.
Marketing
Postoje mnogi načini da dođete do potrošne robe (pića, sokova, voća za sokove, kafe itd.) ukoliko tek počinjete, vrlo teško će te sa samim firmama potpisati ugovre, već postoje manje firem dobavljača, koji će za određen procenat nabavljati i dovoziti ono što vam je ppotrebno.
Zaposleni
Onoliko koliko oni zavise od Vas, isto toliko i Vi sami zavisite od njih, Ukoliko imate dobre radnike, to je pola uspeha. Ako niste upućeni u funkcionsanje celog ovog kruga, najbolje je da nađete menadžera sa iskustvom, koji će za Vas voditi posao, naravno, bilo bi poželjno da van plate on ima i procenat, jer je to uvek podsticaj na bolji i kvalitetniji rad.
Marketing
Jedna od vrlo bitnih stavki je marketing, čak i ako lokacija samog kafića, pub-a ili bara nije na najboljem mestu, dobar marketing to može da sredi. Napravite promocije, nemojte štedeti novac na reklamama i postarajte se da svako ko jednom dođe kod Vas da se vraća opet. To ćete postići dobrom i kvalitetnom uslugom, prihvatljivim cenama i lepim ambijentom.
Kako se istaći?
Kako se istaći?
Za početak je potrebno da obiđete okruženje i da pogledate sve ostalo u blizini vašeg lokala (od 500m do 1km) i onda možete videti šta to u tom kraju nedostaje. To može biti bilijar, nargila bar, da se razlikuje te po muzici, akustičnim svirkama uživo ili slično, sve to diktira istraživanje okoline i samog tržišta odnosno lokala koji Vam odgovara.
Porezi i knjige
Što se tiče samih poreza i knjiga, tu ne treba da imate mnogo brihe, jer kod nas sami porezi i nisu toliko veliki u odnosu na ostale zemlje Evrope. Najbolje je unajmiti knjigovođu neke firme koja pruža te usluge, za Vas će to biti trošak od stotinak eur. ali će te time biti mirni za bilo kakvu posetu poreske inspekcije.
Najveći trošak zapravo jesu sami radnici. Dobar konobar i šanker će učiniti Vaš lokal mnogo kvalitetnijim, tako da nemojte štedeti na tome i pružite im kvalitetne uslove rada, samim tim ćete imati marljive i vredne radnike.
Comments
Post a Comment